Caravanbanden Bekijk groter

Caravanbanden

Nieuw

Banden is een vanaf  de prijs houd rekening met montage ,balanceren, metalen ventielen en de diverse maten en merken  voor info Meer info en gratis prijsopgave

Meer details

85,00 €

Meer informatie

Caravanbanden

Caravan banden word een hoop over geschreven en zal altijd een besproken onderwerp bliven. 

De banden die wij monteren hebben altijd een zo nieuw mogelijke dot code  indien dit niet kan brengen we u daarvan op de hoogte . 

Kies het juiste type dat bij jouw caravan past en zorg voor de juiste bandenspanning. De kans op een lekke band is dan echt niet zo groot.

Caravanbanden

Het juiste type band en een goede bandenspanning is bij een caravan van belang. Het maximaal draagvermogen staat op de band en is vaak onderdeel van de type aanduiding. Heeft de band de maat 185 R 14 C 102/100R dan geeft het eerste getal na de bandenmaat de loadindex (draagvermogen) aan.

Als er twee indexen staan (bijvoorbeeld 102/100R) is de laagste waarde voor vrachtwagens met 'dubbellucht' (twee banden op een wiel zoals bij vrachtwagens). Het hoogste getal is dus voor caravans van toepassing.

banden-maat.jpg

In dit voorbeeld het getal 102 wat volgens de tabel overeenkomt met een draagvermogen van 850 kg. Deze banden zijn dus geschikt voor een caravan met een asdruk (op 2 wielen) tot 1700 kg.

Enige reserve in draagvermogen is aan te raden, omdat een caravan vaak zwaarder is dan je denkt en wellicht de verdeling tussen links en rechts niet helemaal gelijk is. Bedenk wel dat dit draagvermogen alleen van toepasing bij de maximale bandenspanning die op de band staat (meestal in PSI)!

Loadindex (LI) draagcapaciteit per band:

74 
375 kg 
75 
387 kg 
76 
400 kg 
77 
412 kg 
78 
425 kg 
79 
437 kg 
80 
450 kg 
81 
462 kg 
82 
475 kg 
83 
487 kg 
84 
500 kg 
85 
515 kg 
86 
530 kg 
87 
545 kg 
88 
560 kg 
89 
580 kg 
90 
600 kg 
91 
615 kg 
92 
630 kg 
93 
650 kg 
94 
670 kg 
95 
690 kg 
96 
710 kg 
98 
750 kg 
99 
775 kg 
100
800 kg 
101
825 kg 
102
850 kg 
103
875 kg 
104
900 kg 
105
925 kg 
106
950 kg 
107
975 kg 
108
1000 kg 


lekkeband-snelweg.jpg

Voor kleine caravans zijn gewone personenautobanden geschikt. Grotere en wat zwaardere caravans staan vaak op versterkte of bestelauto banden (met 6 of meer koordlagen, 6PR). Versterkte banden of reinforced banden worden aangeduid met de letters XL (of EL, RF), en bestelwagen banden hebben de aanduiding C (Commercial of Cargo, of Lite Truck LT).

Het voordeel van C en XL banden is dat ze een hoge loadindex combineren met een stuggere opbouw. Dat is prettig voor caravans, omdat ze daarmee zorgen voor een stabieler gevoel in weggedrag. Toch is het verstandig om niet een overdreven 'zware' band te kiezen met een veel te groot draagvermogen.

lekkeband-wissel.jpg

Ook zijn er 'trailer only' banden. Dit zijn banden die alleen toegestaan zijn op aanhangwagens en dus ook voor een caravan (hoewel we die niet aanraden in combinatie met een Al-Ko geknikte delta-as). De snelheidsindex die op de band staat is voor een caravan van minder belang omdat de snelheden meestal meer dan genoeg zijn.

Snelheidsindexen: (maximale snelheid)

J
100 km/u 
K
110 km/u 
L
120 km/u 
M
130 km/u 
N
140 km/u 
P
150 km/u 
Q
160 km/u 
R
170 km/u Leeftijd van de band

Op banden staat een zogenaamde DOT code die o.a. aangeeft wanneer de banden zijn geproduceerd. De DOT code bestaat uit een aantal letters, die voor de datum niet van belang zijn, en een viertal cijfers die de productiedatum aangeven.

band_DOT_code.jpg

In bovenstaand voorbeeld betekent 1714 dat de band geproduceerd is in week 17 uit het jaar 2014. Vaak wordt geadviseerd om banden na 6 jaar te vervangen. In Duitsland is dat een voorwaarde voor de ‘tempo 100’ geldigheid en sommige verzekeraars stellen eisen in hun polisvoorwaarde. Ondanks dat het profiel dan nog niet versleten is, wordt de kans op een klapband groter. In ieder geval is het verstandig om oudere banden jaarlijks door een expert op droogtescheurtjes en afwijkingen te laten controleren en preventief te vervangen na 10 jaar.

Bandenspanning

Belangrijk is te zorgen voor een juiste bandenspanning. Bij een te lage bandenspanning neemt het draagvermogen af en worden de banden tijdens het rijden te warm. De kans op en klapband neemt dan enorm toe.

Bij een hoge bandenspanning heeft de caravan minder veercomfort waardoor die meer te lijden heeft. Sommige mensen spreken dan van 'stuiteren'. Dat is wat overdreven maar vergelijk het maar met het effect van harde fietsbanden op een klinkerweg. Kies een bandenspanning die dus past bij het gewicht van de beladen caravan.

banden-bar.jpg

Niet altijd geeft het stickertje dat op de caravan zit de juiste bandenspanning weer. Soms is (bijvoorbeeld door de vorige eigenaar) een ander type band gemonteerd dan origineel. Kijk dus ook altijd goed naar de gegevens die op de band staan zoals de loadindex en op de maximale druk. Is de bandenspanning 4,5 bar of meer zorg dan wel voor versterkte ventielen.

Bandenspanningscalculator

Welke banden geschikt zijn en welke bandenspanning daarbij hoort kan je zien op onze bandenspanningscalculator. Bij veel gebruikte C-banden is dit vaak tussen de 3,5 en 4,5 bar!

banden_spanning.jpg

Beter iets te hard dan te zacht, maar niet harder dan op de band zelf staat aangegeven. De bandendruk geldt bij koude banden en zal oplopen als met de caravan gereden wordt. Bedenk tenslotte dat de caravan vaak wat zwaarder is dan je denkt.

Bandenspanning voor de trekauto

De combinatie voelt stabieler aan als de bandenspanning van de auto, met name op de achteras, verhoogd wordt. Neem minimaal de waarde die voor uw auto opgegeven wordt bij volle belading (en snelheid) maar hoger kan ook. Waardes van 2.8 of 3.0 zijn voor de achterwielen geen uitzondering!

bandenspanning-plaatje.jpg

Lekke band

De kans om een lekke- of klapband te krijgen is met de caravan veel groter dan bij een auto. Vandaar dat het verstandig is om een reservewiel mee te nemen. Een reparatieset is alleen zinvol als tijdig opgemerkt wordt dat de band lek is. Is de band eenmaal leeg wordt die snel kapot gereden en helpt een reparatiesetje ook niet meer.

band-lek.jpg

Schade aan de caravan kan beperkt worden door Tyron 'ringen' te monteren waardoor de band niet van de velg af kan lopen en minder snel kapot gereden wordt. In het midden van de velg wordt de Tyron ring gemonteerd nadat de band om de velg zit. De velg kan geen contact maken met het wegdek waardoor ook de schade aan de velg beperkt wordt.

tyron-montage.jpg

Van oorsprong is Tyron ontwikkeld voor het Britse leger om in geval van nood een veilige plek op te kunnen zoeken. Met de caravan kan ongeveer 4 kilometer langzaam door gereden worden naar een veilige plek om daar het wiel te verwisselen. 

Een ander nuttig product is een bandenspanning controle systeem (TPMS). Hiermee wordt vanuit de auto constant de bandenspanning en de temperatuur in de gaten gehouden. Zowel een lage bandenspanning als een hoge temperatuur zijn voortekenen voor een klapband. De in of bij de band gemonteerde sensoren geven een draadloos signaal af aan een digitaal display dat in de auto gemonteerd is (of via je telefoon). Hierop is de bandenspanning en bandentemperatuur af te lezen en bij een te afwijkende waarde klinkt bovendien een alarm signaal.

reich-tpms.jpg

Recensies

Kwaliteit 
Derwael eric 07-05-2020

Mr

Nodig banden 2x. 22 8,50-9 of twee wielen,Kompleet
Eric

Schrijf uw recensie !

Schrijf uw recensie

Caravanbanden

Caravanbanden

Banden is een vanaf  de prijs houd rekening met montage ,balanceren, metalen ventielen en de diverse maten en merken  voor info Meer info en gratis prijsopgave

Schrijf uw recensie