Lagers caravan

Handige Links

Aanbiedingen

Evenementen

Caravan mover workshop

Lees verder

maart 16, 2018  Naar  februari 16, 2018
Pijnacker
Lagers caravan

Wiellagers 

Het controleren van wiellagers is iets wat regelmatig bij caravans dient te gebeuren. Het gaat daarbij om de ‘conditie’ van het wiellager en het vet dat in de naaf is aangebracht, en de eventuele wiellagerspeling. Wiellagerspeling kan vastgesteld worden door de caravan met de wielen van de grond op te krikken en vervolgens het wiel m...

Wiellagers 

Het controleren van wiellagers is iets wat regelmatig bij caravans dient te gebeuren. Het gaat daarbij om de ‘conditie’ van het wiellager en het vet dat in de naaf is aangebracht, en de eventuele wiellagerspeling. Wiellagerspeling kan vastgesteld worden door de caravan met de wielen van de grond op te krikken en vervolgens het wiel met beide handen onder en boven vast te pakken. Door nu het wiel te ‘kantelen’ kan een eventuele wiellagerspeling worden vastgesteld. Het lager behoort spelingvrij te zijn afgesteld. Wanneer een geringe speling voelbaar is, is dit overigens minder gevaarlijk dan een te strak afgesteld lager. Een te strak afgesteld lager herkent u aan het niet gemakkelijk ronddraaien van het wiel (bijvoorbeeld als het wiel na één omwenteling al stilstaat) en het heet worden van de wielnaaf tijdens het rijden. Deze symptomen kunnen overigens ook het gevolg zijn van niet goed afgestelde remmen. In beide gevallen is het noodzakelijk de vakman de storing te laten verhelpen. 
Een te strak afgesteld lager veroorzaakt het smelten van het wiellagervet. Hierdoor loopt het lager droog en kan het vastlopen, met als gevolg dat het wiel kan afbreken. Ook kan het wegsmeltende vet op de remschoenen of in de remtrommel terecht komen, waardoor de remwerking sterk zal verminderen. Wanneer u tijdens het ronddraaien van het wiel een ‘grommend’ geluid hoort, duidt dit op een defect wiellager dat door de vakman moet worden vervangen. Het vernieuwen van wiellagers, wiellagervet en het afstellen van de speling zijn zaken die bij voorkeur door de vakman dienen te gebeuren. 

Bij vrij veel nieuwe caravans zijn de assen,(de euroas) voorzien van gesloten dubbelrijige hoekcontactlagers. Dit lager behoeft geen onderhoud. Regelmatige controle blijft wenselijk.We zien wel dat bij ca 30 % van de gecontoleerde caravans deze lagers aan vervanging toe zijn . Oorzaak hiervan is vaak oververhitting dit komt veel voor indien u in de bergen rijd . 

Meer

Lagers caravan   Er zijn 8 producten

Toont 1 - 8 van de 8 items
Toont 1 - 8 van de 8 items