Caravan onderhoud BOVAG

Handige Links

Aanbiedingen

Evenementen

Caravan mover workshop

Lees verder

maart 16, 2018  Naar  februari 16, 2018
Pijnacker
Caravan onderhoud BOVAG

Caravan onderhoud BOVAG   Er zijn 11 producten

Subcategorieën

 • Banden caravan

 • Lagers caravan

  Wiellagers 

  Het controleren van wiellagers is iets wat regelmatig bij caravans dient te gebeuren. Het gaat daarbij om de ‘conditie’ van het wiellager en het vet dat in de naaf is aangebracht, en de eventuele wiellagerspeling. Wiellagerspeling kan vastgesteld worden door de caravan met de wielen van de grond op te krikken en vervolgens het wiel met beide handen onder en boven vast te pakken. Door nu het wiel te ‘kantelen’ kan een eventuele wiellagerspeling worden vastgesteld. Het lager behoort spelingvrij te zijn afgesteld. Wanneer een geringe speling voelbaar is, is dit overigens minder gevaarlijk dan een te strak afgesteld lager. Een te strak afgesteld lager herkent u aan het niet gemakkelijk ronddraaien van het wiel (bijvoorbeeld als het wiel na één omwenteling al stilstaat) en het heet worden van de wielnaaf tijdens het rijden. Deze symptomen kunnen overigens ook het gevolg zijn van niet goed afgestelde remmen. In beide gevallen is het noodzakelijk de vakman de storing te laten verhelpen. 
  Een te strak afgesteld lager veroorzaakt het smelten van het wiellagervet. Hierdoor loopt het lager droog en kan het vastlopen, met als gevolg dat het wiel kan afbreken. Ook kan het wegsmeltende vet op de remschoenen of in de remtrommel terecht komen, waardoor de remwerking sterk zal verminderen. Wanneer u tijdens het ronddraaien van het wiel een ‘grommend’ geluid hoort, duidt dit op een defect wiellager dat door de vakman moet worden vervangen. Het vernieuwen van wiellagers, wiellagervet en het afstellen van de speling zijn zaken die bij voorkeur door de vakman dienen te gebeuren. 

  Bij vrij veel nieuwe caravans zijn de assen,(de euroas) voorzien van gesloten dubbelrijige hoekcontactlagers. Dit lager behoeft geen onderhoud. Regelmatige controle blijft wenselijk.We zien wel dat bij ca 30 % van de gecontoleerde caravans deze lagers aan vervanging toe zijn . Oorzaak hiervan is vaak oververhitting dit komt veel voor indien u in de bergen rijd . 

 • Remvoeringen caravan
 • Oploopdempers caravan
 • Schokbreker
 • Veiligheid
 • Stabilisator

  Tevens vind u bij ons ook de montage prijzen .


 • Losbreekrem

  Losbreekrem

  Werking losbreekreminrichting 
  Wanneer bijvoorbeeld door een defecte koppeling of door het onjuist aankoppelen de verbinding tussen het trekkende voertuig en de caravan verbroken wordt, zal de caravan achterblijven. De enige verbinding is nu nog de kabel van de losbreekreminrichting welke met een speciaal oog aan de vastzetinrichting is bevestigd. Doordat de afstand tussen het trekkend voertuig en de caravan groter wordt, zal deze kabel de vastzetinrichting in werking stellen waardoor de caravan gaat remmen. De kracht op de kabel zal daardoor zodanig groot worden dat het oog openbreekt. Het gevolg hiervan is dat de verbinding tussen caravan en het trekkend voertuig geheel is verbroken. 
  Een ondeugdelijk oog dan wel een sterk gerafelde losbreekkabel zal niet sterk genoeg zijn om de rem voldoende aan te zetten. Het komt veel voor, dat de kabel van de losbreekreminrichting alleen om de kogel van de trekhaak is geslagen, dat is in Nederland verboden. 
  Naast het eventueel om de trekhaak lussen zal dan ook gebruik gemaakt moeten worden van een hulpstuk c.q. aangelaste haak of oog, waaraan de losbreekkabel moet zijn verbonden. De losbreekkabel aan een vast deel van het trekkend voertuig zijn verbonden. Een eventueel aanwezige stabilisator mag de werking van de losbreekreminrichting niet nadelig beïnvloeden.
  De breekkabels hebben aan de caravanzijde een breekoog, een breekhaak of een gaffel waarbij de kabel wordt afgeschoven.  
  De breekkabel moet verbonden worden aan een vast deel van het voertuig of aan een hulpmiddel op de trekhaak. Bij testen is gebleken dat de musketonhaak, wanneer die wordt ingehaakt aan een oog, niet voldoende sterk is, om de breekhaak of breekring te openen. Hierdoor wordt de reminrichting onvoldoende in werking gesteld. Bij een musketonhaak is lussen een must. Indien de breekkabel is voorzien van een karabijnhaak met een materiaal dikte van tenminste 6 mm is lussen niet noodzakelijk door zijn sterke constructie. De gebruikshandleiding van Alko en Knott zijn aangepast, echter onze wetgever loopt achter.
  De trekkrachten alvorens de breekkabel zijn werk doet is minimaal 3500 Newton, nodig om de reminrichting voldoende in werking te stellen.

  Bovag filmpje breekkabel:  

  Geleideoog/breekkabel
   
  aanwezig voor de breekkabel. 
  Dit is aan te bevelen om een goede werking van de breekkabel te waarborgen.

  Bron : Caravan en de wet 

  There are no products matching the selection.

Toont 1 - 11 van de 11 items
Toont 1 - 11 van de 11 items