Caravan onderhoud BOVAG

Handige Links

Aanbiedingen

Evenementen

Caravan mover workshop

Lees verder

maart 16, 2018  Naar  februari 16, 2018
Pijnacker
Caravan onderhoud BOVAG

VEILIG OP WEG MET DE BOVAG ONDERHOUDSBEURT CARAVAN

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw caravan en bevordert de verkeersveiligheid. Ook zorgt een goed onderhouden caravan ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Een defect aan uw caravan kunt u natuurlijk niet gebruiken wanneer u bijvoorbeeld op weg bent naar uw va...

VEILIG OP WEG MET DE BOVAG ONDERHOUDSBEURT CARAVAN

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw caravan en bevordert de verkeersveiligheid. Ook zorgt een goed onderhouden caravan ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Een defect aan uw caravan kunt u natuurlijk niet gebruiken wanneer u bijvoorbeeld op weg bent naar uw vakantiebestemming. Onderhoud daarom uw caravan minimaal eens in de twee jaar met de BOVAG Caravan Onderhoudsbeurt bij een BOVAG-kampeerbedrijf.

HOE WERKT DE BOVAG ONDERHOUDSBEURT CARAVAN?

Een BOVAG Onderhoudsbeurt is een combinatie van keuring en onderhoud aan alle wezenlijke onderdelen van uw caravan. Er wordt gecontroleerd op ruim 60 onderhoudspunten. Een erkend keurmeester controleert al deze punten waaronder op wettelijke eisen zoals op banden en op veiligheid zoals van de gasinstallatie. Daar waar nodig worden onderdelen gerepareerd of vervangen. Na controle ontvangt u een uitgebreid keuringsrapport, waarop staat welke punten gecontroleerd zijn en wat de bevindingen zijn. Indien uw caravan op alle inspectiepunten is goedgekeurd, wordt deze voorzien van een BOVAG-keuringssticker. Hierop is de maand en het jaartal weergeven waarop de BOVAG onderhoudsbeurt is uitgevoerd.

De voordelen van een BOVAG Onderhoudsbeurt Caravan

 • • Controle op wettelijke eisen
 • • Controle op veiligheid
 • • Uitgebreid keuringsrapport
 • • Onderhoud aan uw caravan
 • • In overleg met u herstelwerkzaamheden
 • • BOVAG-keuringssticker
 • • Drie maanden reparatiegarantie
 • • Zeker zijn van zorgeloos genieten van uw kampeervakantie!

GARANTIE

De BOVAG Onderhoudsbeurt Caravan is een zeer complete beurt voor uw caravan, uitgevoerd door een gediplomeerde specialist bij een professioneel bedrijf. U ontvangt een reparatiegarantie van drie maanden.
MEER INFO 

WAAROM BOVAG CARAVANBEDRIJVEN?

 • 6 maanden garantie op aankoop
 • 3 maanden garantie op onderhoud en reparatie
 • Gediplomeerde keurmeesters
 • BOVAG Onderhoudsbeurt
Meer

Caravan onderhoud BOVAG   Er zijn 13 producten

Subcategorieën

 • Asrevisie caravan

  Veerwerking 
  Het veren van een as van de caravan is van essentieel belang. De twee meest voorkomende vormen van vering zijn de zogenaamde staaltorsievering en de rubbervering. 

  Rubberveren
  Bij rubbervering bestaat het aslichaam uit twee holle assen, welke in elkaar zijn aangebracht. In de ruimte tussen deze assen worden al naar gelang de vorm, drie (alko) of vier (Peitz) rubber strengen geperst.
  Alko gebruikt een onregelmatige holle zeshoekige as, met daarin een drievormige pijp die is verbonden met de wieldraagarm. De drie rubber strengen vormen het veersysteem. De drievormige pijp met de rubber stengen worden in de holle as geperst. De rubbergeveerde as heeft een progressieve veerwerking, hetgeen betekend dat naarmate de as meer belast wordt de vering stugger wordt. 
  Peitz / Bpw gebruikt een vierkante holle as met een vierkante binnenpijp, die is verbonden met de wieldraagarm. De binnenpijp wordt met vier rubber strengen in geperst in de holle as. 
  De Knott as is een rubbergeveerde as, waarbij het rubber is ingevulcaniseerd in een buiten- en een binnenbuis. De binnenbuis is verbonden met de wieldraagarm. Het geheel wordt opgesloten in de as.
  De binnenste pijp /buis is met de wieldraagarm verbonden en de holle as is verbonden aan het chassis van de caravan. Bij het inveren van het wiel zal de binnenste pijp /buis verdraaien ten opzichte van de holle as. Dit verdraaien is alleen mogelijk door de rubber strengen te vervormen. Hierdoor ontstaat de veerwerking. Bij verandering van de wieldraagarmen zullen de rubbers vervormen, waardoor veerwerking ontstaat. Rubbervering heeft een progressieve veerwerking, hetgeen betekent dat naarmate de belasting groter wordt de veerwerking stugger wordt. Over het algemeen geeft dit een beter weg- en rijgedrag.
  Het draagvermogen van dergelijke assen wordt bepaald door de soort en lengte van de rubber strengen. De totale veerweg van een rubber geveerde as bedraagt tussen de 8 en 15 cm, afhankelijk van het toegepaste systeem en de lengte van de draagarmen. (De veerweg is de afstand die de as aflegt van onbeladen naar vol beladen). Wanneer de caravan onbeladen is wijzen de draagarmen schuin omlaag. Treffen we een caravan aan waarvan de draagarmen schuin omhoog wijzen (door de stand horizontaal) kan dit duiden op niet goedwerkende draagveren of een overbeladen voertuig. Sommige asconstructies zijn zodanig dat de stand van de draagarmen reeds horizontaal is. Dit zijn vaak de caravan die een laag chassis hebben en veelal passen in een normale garage. (caravans met een hefdak, zoals de Kip Kompact) Sommige caravanfabrikanten en onderstelbouwers realiseren bij nieuwe caravans meer stahoogte door de laadvloer te verlagen. Dit gebeurt door de as niet onder maar in het chassis te verwerken en de as enigszins te kantelen, zodat de stand van de draagarmen in de leegsituatie reeds horizontaal staat. Houd hier dus rekening mee! Bij een Delta as is dit vaak het geval. 
  Rubbergeveerde assen hebben een progressieve veerwerking, dit betekent naarmate de belasting (aslast) toeneemt de veerwerking stugger wordt. 
  Naarmate het voertuig zwaarder wordt belast, verandert de stand van de draagarmen. Bij een zwaardere belasting zakken deze in horizontale richting. Wanneer de draagarm in ongeladen toestand schuin omhoog wijst, duidt dit over het algemeen dus op een ‘doorgezakte vering’. Door de constante belasting en het verouderen van de rubberen strenger wordt de veerwerking steeds minder. Na 6 tot 8 jaar is het geen luxe om het veersysteem te vernieuwen (foto inpersen van nieuwe asrubbers). Wanneer hier langdurig mee doorgereden wordt, veroorzaakt dit mogelijk scheuren in de bovenbouw, chassis delen of asbevestiging.

  Controle: 
  Het is raadzaam in deze situatie ook de vrije ruimte van de wielen in de wielkasten te bekijken. Door weging kan eventuele overbelading worden vastgesteld. Wanneer wegen niet mogelijk of overbelading niet het geval is, dienen we de toestand van de vering te beoordelen. Daarbij kunnen de volgende punten een aanwijzing zijn: De veerweg bedraagt beduidend minder dan 8 cm. Dit is te constateren door tijdens het opkrikken van de as, te meten over welke afstand het wiel naar beneden zakt. Is deze afstand gering dan zal het rubber in de as mogelijk zijn vervormd of verhard. De rubber strengen komen over een afstand van 2 cm of meer uit het aslichaam. In geval van een vierkante as, kan gelet worden op de stand van de binnenste as ten opzichte van de buitenste as. Van het binnenste vierkant wijst hoek naar boven. Wanneer de bovenzijde van de binnenste as in contact komt met de binnenzijde van de buitenste as, duidt dit vaak op een versleten rubbervering.

  Belangrijk

  Bij controle van het rubberveersysteem zullen we steeds moeten uitgaan van een maximum beladen of overbeladen caravan, immers een lege caravan geeft weinig veerwerking. Meten is weten ! Laat beoordeling en afkeuring afhangen van meerdere geconstateerde factoren. 

  Let op voor een goede controle van rubbervering
  Een goede controle van de rubbervering is vaak moeilijk, daarom een aantal criteria om tot afkeur van het rubber veersysteem te komen.
  - Meten van de veerwerking (caravan moet max. beladen of overbeladen zijn).
  - Vrije ruimte in de wielkast tussen band en bovenzijde wielkast.
  - Achteroverhangen van een gekoppelde aanhangwagen.
  - Uitpuilende asrubbers.
  - Binnenpijp draagarm in contact met buitenpijp.
  - Stand van de draagarm. Denk aan stand buitenpijp t.o.v. aspad.!!
  - Bovenbouw gescheurd.

  Bron : Caravan en de wet

 • Banden caravan

  Caravanbanden

  Bij caravanbanden is de draagcapaciteit van de gebruikte banden van belang. U kunt het maximum draagvermogen herleiden uit de bandenmaat op de band. Heeft uw caravan bijvoorbeeld een bandenmaat van 185/70 R 14 88 T dan heeft het getal 88 betrekking op de belastingsindex en de T op de maximale snelheid. In dit voorbeeld heeft de band dus een draagvermogen van 560 kg (zie tabel). Uw caravan mag dan geen hogere asdruk hebben dan 1120 kg, waarbij beide wielen even zwaar zouden moeten wegen.

  band.jpg

  Enige reserve in maximale belasting is aan te raden, ook al omdat een caravan vaak zwaarder is dan u denkt!

  Belastingsindex: (draagcapaciteit per band):

  74 375 kg 86 530 kg 98 750 kg
  75 387 kg 87 545 kg 99 775 kg
  76 400 kg 88 560 kg 100 800 kg
  77 412 kg 89 580 kg 101 825 kg
  78 425 kg 90 600 kg 102 850 kg
  79 437 kg 91 615 kg 103 875 kg
  80 450 kg 92 630 kg 104 900 kg
  81 462 kg 93 650 kg 105 925 kg
  82 475 kg 94 670 kg 106 950 kg
  83 487 kg 95 690 kg 107 975 kg
  84 500 kg 96 710 kg 108 1000 kg
  85 515 kg 97 730 kg 109 1030 kg
  Op sommige banden staan 2 belastingindexen (bijvoorbeeld 100/102). Voor caravan gebruik kunt u de hoogste waarde aanhouden. De laagste waarde is alleen van toepassing als ze gebruikt worden als zgn. dubbellucht wielen zoals op vrachtwagens.   

  Klapband

  De snelheidsindex van een caravan is van minder belang omdat de snelheden meestal natuurlijk niet zo hoog liggen.

  Snelheidsindexen: (maximale snelheid)

  J 100 km/u M 130 km/u Q 160 km/u
  K 110 km/u N 140 km/u R 170 km/u
  L 120 km/u P 150 km/u S 180 km/u

  Leeftijd van de band

  Op banden vindt u een zogenaamde DOT code die aangeeft wanneer de banden zijn geproduceerd. Op banden van voor 2000 bestaat de DOT code uit 3 cijfers, waarbij soms ook nog een aantal letters vermeld zijn.

  dot1900.jpg De eerste 2 cijfers van het getal geven het weeknummer aan en het laatste cijfer het jaar. DOT 479 betekent dus dat de band geproduceerd is in week 47 van 1999.
  dot2000.jpg Banden van na 2000 hebben 4 cijfers. DOT 4702 betekent dus dat de band geproduceerd is in week 47 uit het jaar 2002.
  Geadviseerd wordt (en sommige verzekeraars stellen het als eis) dat banden niet ouder zijn dan 6 jaar. Het profiel is dan nog niet versleten maar droogtescheurtjes kunnen de kans op een klapband vergroten.

  banden1.jpg

  Soort banden

  Er zijn 'normale' banden, zgn. re-inforced (versterkte) banden en banden met de aanduiding 'C'.  Dat laatste staat voor Commercial. Banden die worden toegepast onder bestelauto's. Ze combineren een hoge 'load-index' met wat stuggere rijeigenschappen. Deze zijn ideaal voor caravans, omdat ze over het algemeen ook zorgen voor een stabieler weggedrag. Toch is het verstandig om niet een 'te zware' band te kiezen met een veel te groot draagvermogen.

  Bandenspanning

  De algemeen geadviseerde bandenspanning bij normale banden is 3 bar. Bij re-inforced banden is dat 3,5 bar en bij de C-banden is dat 4,5 bar. Een wat lagere spanning bij die C-banden is toegestaan, indien de feitelijke belasting duidelijk ónder de maximale toegestane loadindex zit. U voorkomt dan eventueel 'gestuiter', maar check de belasting per band eerst op een weegbrug! U zult de eerste niet zijn die erachter komt dat de caravan in reisklare toestand toch wel zwaarder is dan gedacht...

  lekkeband.jpg

  Lekke band

  De kans met een caravan een lekke- of klapband te krijgen is veel groter dan bij een auto. En krijgt u een klapband dan zijn de gevolgen meestal ook ernstiger. Bovendien is de kans dat uw caravan gaat slingeren bij een lekke- of klapband niet ondenkbeeldig. Ook kan een band die kapot gereden wordt uw caravan lelijk beschadigen.

  destroy.jpg

  Tyron ring Door Tyron® te monteren is het onmogelijk dat de band van de velg loopt. Dit komt doordat in het midden van de velg de Tyron ring gemonteerd wordt nadat de band om de velg zit. De band kan nu niet meer van de velg af en de (licht metalen!!) velg beschadigt niet zo snel.

  De velg kan geen contact maken met het wegdek waardoor schade beperkt wordt en veel belangrijker, de caravan onder controle blijft.

  Blijven rijden!

  Van oorsprong is Tyron ontwikkeld voor het Britse leger om in geval van nood een veilige plek op te kunnen zoeken. Met uw caravan kunt u zonder schade aan de velg ongeveer 4 kilometer doorrijden en zo een veilige plek op te zoeken om daar het wiel te verwisselen.  Dus niet middenin een tunnel of op een smal viaduct.

  Met Tyron kan de band niet van de velg
  Stabiel zelfs met een klapband dankzij Tyron

  Slingeren

  Uit tests is gebleken dat zelfs bij een klapband op zeer hoge snelheden de combinatie gewoon bestuurbaar blijft en niet gaat slingeren. Een veilig gevoel!

  De kans op klapbanden verkleinen!

  Met Tyron TPMS is het mogelijk constant de bandenspanning en de temperatuur in de gaten te houden. Zowel een lage bandenspanning of een hoge temperatuur zijn één van de voortekenen voor een klapband. In de band zijn sensoren gemonteerd die draadloos een signaal afgeven  aan een digitaal display dat in de auto gemonteerd is. Hierop kunt u de de bandenspanning en bandentemperatuur gemakkelijk in de gaten houden. Bij een te afwijkende waarde klinkt bovendien een alarm signaal.

  Bron http://www.caravantrekker.nl/algemeen/banden.php

 • Lagers caravan

  Wiellagers 

  Het controleren van wiellagers is iets wat regelmatig bij caravans dient te gebeuren. Het gaat daarbij om de ‘conditie’ van het wiellager en het vet dat in de naaf is aangebracht, en de eventuele wiellagerspeling. Wiellagerspeling kan vastgesteld worden door de caravan met de wielen van de grond op te krikken en vervolgens het wiel met beide handen onder en boven vast te pakken. Door nu het wiel te ‘kantelen’ kan een eventuele wiellagerspeling worden vastgesteld. Het lager behoort spelingvrij te zijn afgesteld. Wanneer een geringe speling voelbaar is, is dit overigens minder gevaarlijk dan een te strak afgesteld lager. Een te strak afgesteld lager herkent u aan het niet gemakkelijk ronddraaien van het wiel (bijvoorbeeld als het wiel na één omwenteling al stilstaat) en het heet worden van de wielnaaf tijdens het rijden. Deze symptomen kunnen overigens ook het gevolg zijn van niet goed afgestelde remmen. In beide gevallen is het noodzakelijk de vakman de storing te laten verhelpen. 
  Een te strak afgesteld lager veroorzaakt het smelten van het wiellagervet. Hierdoor loopt het lager droog en kan het vastlopen, met als gevolg dat het wiel kan afbreken. Ook kan het wegsmeltende vet op de remschoenen of in de remtrommel terecht komen, waardoor de remwerking sterk zal verminderen. Wanneer u tijdens het ronddraaien van het wiel een ‘grommend’ geluid hoort, duidt dit op een defect wiellager dat door de vakman moet worden vervangen. Het vernieuwen van wiellagers, wiellagervet en het afstellen van de speling zijn zaken die bij voorkeur door de vakman dienen te gebeuren. 

  Bij vrij veel nieuwe caravans zijn de assen,(de euroas) voorzien van gesloten dubbelrijige hoekcontactlagers. Dit lager behoeft geen onderhoud. Regelmatige controle blijft wenselijk.We zien wel dat bij ca 30 % van de gecontoleerde caravans deze lagers aan vervanging toe zijn . Oorzaak hiervan is vaak oververhitting dit komt veel voor indien u in de bergen rijd . 

 • Remvoeringen caravan
 • Oploopdempers caravan
 • Schokbreker
 • Veiligheid
 • Stabilisator

  Tevens vind u bij ons ook de montage prijzen .


 • Losbreekrem

  Losbreekrem

  Werking losbreekreminrichting 
  Wanneer bijvoorbeeld door een defecte koppeling of door het onjuist aankoppelen de verbinding tussen het trekkende voertuig en de caravan verbroken wordt, zal de caravan achterblijven. De enige verbinding is nu nog de kabel van de losbreekreminrichting welke met een speciaal oog aan de vastzetinrichting is bevestigd. Doordat de afstand tussen het trekkend voertuig en de caravan groter wordt, zal deze kabel de vastzetinrichting in werking stellen waardoor de caravan gaat remmen. De kracht op de kabel zal daardoor zodanig groot worden dat het oog openbreekt. Het gevolg hiervan is dat de verbinding tussen caravan en het trekkend voertuig geheel is verbroken. 
  Een ondeugdelijk oog dan wel een sterk gerafelde losbreekkabel zal niet sterk genoeg zijn om de rem voldoende aan te zetten. Het komt veel voor, dat de kabel van de losbreekreminrichting alleen om de kogel van de trekhaak is geslagen, dat is in Nederland verboden. 
  Naast het eventueel om de trekhaak lussen zal dan ook gebruik gemaakt moeten worden van een hulpstuk c.q. aangelaste haak of oog, waaraan de losbreekkabel moet zijn verbonden. De losbreekkabel aan een vast deel van het trekkend voertuig zijn verbonden. Een eventueel aanwezige stabilisator mag de werking van de losbreekreminrichting niet nadelig beïnvloeden.
  De breekkabels hebben aan de caravanzijde een breekoog, een breekhaak of een gaffel waarbij de kabel wordt afgeschoven.  
  De breekkabel moet verbonden worden aan een vast deel van het voertuig of aan een hulpmiddel op de trekhaak. Bij testen is gebleken dat de musketonhaak, wanneer die wordt ingehaakt aan een oog, niet voldoende sterk is, om de breekhaak of breekring te openen. Hierdoor wordt de reminrichting onvoldoende in werking gesteld. Bij een musketonhaak is lussen een must. Indien de breekkabel is voorzien van een karabijnhaak met een materiaal dikte van tenminste 6 mm is lussen niet noodzakelijk door zijn sterke constructie. De gebruikshandleiding van Alko en Knott zijn aangepast, echter onze wetgever loopt achter.
  De trekkrachten alvorens de breekkabel zijn werk doet is minimaal 3500 Newton, nodig om de reminrichting voldoende in werking te stellen.

  Bovag filmpje breekkabel:  

  Geleideoog/breekkabel
   
  aanwezig voor de breekkabel. 
  Dit is aan te bevelen om een goede werking van de breekkabel te waarborgen.

  Bron : Caravan en de wet 

  There are no products matching the selection.

per pagina
Toont 1 - 12 van de 13 items
Toont 1 - 12 van de 13 items